Γκέλη Καλλίνικου

Κεραμίστρια

Ασχολήθηκα με την κεραμική το 1995, ύστερα από ένα ατύχημα που με εμπόδισε να συνεχίσω να δουλεύω ως ορειβατικός οδηγός. Σπούδασα την κεραμική τέχνη και τεχνολογία δίπλα στον Χριστόφορο Σκλαβενίτη στα Χανιά, παρακολουθώντας παράλληλα σεμινάρια στην Αθήνα με τους, Μ. Παπαδόπουλο, Ν. Σκλαβενίτη, Κ. Ταρκάση, κ.α.

Το 2000 άνοιξα το δικό μου εργαστήριο στα Χανιά. Το παιδικό μου όνειρο, να γίνω Γαυδιώτισσα όταν μεγαλώσω, και το πάθος μου για τον πηλό και τις δυνατότητες του σαν υλικό, με ταξίδεψαν στην Γαύδο, τόπο καταγωγής του παππού μου. Έτσι ξεκίνησα την επισκευή στο πατρικό σπίτι του παππού, στην Άμπελο.

Αναζητώντας και γνωρίζοντας τη γη και τα χώματα του νησιού μου, με τα οποία πειραματίστηκα τόσο στο πεδίο της δόμησης, όσο και της κεραμικής. Στόχος ήταν η διατήρηση της τοπικής αρχιτεκτονικής που είναι εξ ολοκλήρου με φυσική δόμηση, η αποτύπωση και ανάδειξή της. Αξιοποίησα τις γνώσεις κεραμικής και σε συνεργασία με αρχαιολόγους, γεωλόγους, αρχιτέκτονες, ξεκίνησα την προσπάθεια ανάδειξης του βαθιά κρυμμένου πολιτιστικού πλούτου.

Ασχολήθηκα με την τεχνολογική έρευνα των χωμάτων του νησιού σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης. Σε συνεργασία με τους ΠηλΟίκο και την γαλλίδα αρχιτεκτόνισσα Clair Oiry διοργάνωσαμε εργαστήρια φυσικής δόμησης στο σπίτι του παππού, στην Γαύδο. Παράλληλα με αυτή την προσπάθεια, παρέα με ανθρώπους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο νησί, ξεθάφτηκαν τα παλιά μονοπάτια και ήλθαν στην επιφάνεια, θαμμένα αποτυπώματα στο νησί, οι παλιοί δρόμοι των Γαυδιωτών.

Δίδαξα την κεραμική τέχνη σε ενήλικες και παιδιά, σε δημοτικά σχολεία των Χανίων αλλά και σε ιδιωτικά εργαστήρια εικαστικών τεχνών από το 1999. Συμμετείχα στην ομάδα Γη+4 όπου μαζί με την Alda Reis, Γιωργο Κοκοβλή και Μίμη Παπαδημητρίου κάναμε μαθήματα κεραμικής σε ενήλικες στο ΒΙΟΠΑ Χανίων, και, μαζί με τους μαθητές τους, οργανώσαμε δράσεις πολιτισμού και εκθέσεις στα Χανιά. Έχω πάρει μέρος με έργα μου σε εκθέσεις και σε καλλιτεχνικά φεστιβάλ, στην Κρήτη, στην Αθήνα αλλά και στη Γαύδο, όπου το 2010 μαζί με κατοίκους του νησιού οργανώθηκε το καλλιτεχνικό φεστιβάλ. Στο πλαίσιο αυτού του Φεστιβαλ, στην Άμπελο, έγινε μια συνάντηση κεραμιστών από όλη την Ελλάδα. Δημιουργήθηκε ένα υπαίθριο εργαστήριο, όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την κεραμική τέχνη παίζοντας με τον πηλό, και οι κεραμίστες να δουλέψουν μαζί, να μοιραστούν τις γνώσεις τους και να εκθέσουν μαζί τα έργα τους, στον Φάρο της Γαύδου.

Αρέσει σε %d bloggers: